Ghid Facebook Ads 2019 - STAR MARKETING TIMISOARA ­čąç

Ghid Facebook Ads 2019

De ce sa te promovezi pe Facebook? Pentru ca functioneaza!

Sunt sigur ca ai auzit multe persoane care iti spun ca promovarea pe Facebook e prea scumpa, e inutila fara nici un motiv anume. Daca asa de multi oameni pierd bani pe Facebook Ads oare de ce peste 1 milion de advertiseri cheltuie peste 8 miliarde de dolari pe anunturi pe Facebook?

optimizare-site-timisoara

Numerele vorbesc clar – din ce in ce mai multe afaceri au inceput sa se promoveze prin anunturi pe Facebook. Aceste afaceri cheltuie constant bani pe promovare.

Generare de cerere vs indeplinirea cererii

Hai sa intelegem putin de ce FB Ads este un tool atat de bun pentru afacerea ta – trebuie sa intelegem diferenta fata de principalul competitor – Google Adwords. Se recapitulam cu functioneaza – cineva cauta o spalatorie in Timisoara, gaseste 10 rezultate , da click pe un rezultat si afla date despre acea spalatorie promovata. Pe Facebook te promovezi mai targetat in functie de varsta, sex, venit, educatie, job samd.

Cu Facebook Ads practic ai mai multe solutii prin care te poti promova mai eficient si eficace.

Citeste mai departe acest ghid de Facebook Ads updatat si afla totul despre cum poti poti dezvolta campanii de marketing de succes pe cea mai mare platforma de socializare din lume.

Capitolul 1 – Care sunt costurile de Facebook Ads?

Dar care sunt costurile de promovare prin Facebook Ads? Care este costul per click mediu cand faci marketing prin Facebook? Cum poti sa ai succes cand dezvolti campanii de Facebook Ads?

Citeste mai jos pentru a afla raspunsurile la intrebarile de mai sus.

Dupa ce vei citii randurile de mai jos, vei avea mai mult know-how despre marketing-ul prin Facebook Ads in 2018.

Nu este un raspuns universal valabil care sa raspunda la intrebarea – CARE SUNT COSTURILE DE MARKETING PRIN FACEBOOK ADS?.

Stiai ca Adespresso a facut un research legat de costurile minime de CPC de pe Facebook si a ajuns la concluzia ca un Cost/Click mediu este intre 0.20-0.80 dolari.

Costurile pe Facebook depind de mai multi factori precum:

timp facebook ads

1. Timpul in care dezvolti o campanie de Facebook Ads

Cand evaluam costurile unei reclame pe cea mai mare platforma de social media, trebuie sa luam in considerare perioada anului cand facem aceste campanii.

De exemplu, costurile de promovare sunt mai mari in perioada sarbatorilor cand toti folosesc Facebook Ads pentru a se promova.

Adespresso a aratat ca cele mai scumpe luni in care te poti promova pe FB sunt Octombrie, Noiembrie si Decembrie.

cost facebook ads

Ce putem invata aici?

Daca produsele/serviciile tale nu sunt afectate de perioada anului – aici ma refer la vanzari, poti sa investesti mai putin in Facebook ADS in perioada toamnei/iernii si sa cresti investitia vara/primavara.

Conteaza foarte mult si orele in care anunturile tale sunt active pe Facebook.

Iata mai jos un grafic care arata CTR si CPC in functie de timpul zilei in care este activa campania ta. Nu este o diferenta mare, dar daca ai un buget mic, stiind aceste informatii poti profita cat mai mult de reclamele tale.

Astfel poti seta la ce ore sa fie active anunturile tale pe Facebook. Foarte tare, nu?

Daca nu stii orele potrivite in care sa ai activa campania de Facebook Ads, poti alege programarea automatata si sa lasi Facebook sa aleaga orele potrivite in care sa afiseze anunturile tale.

2. Selectia audientei tinta

Este o mare sansa ca produsele/serviciile tale sa nu fie potrivite pentru intreaga lume.

De aceea costurile de promovare pe Facebook Ads vor depinde in foarte mare masura de selectarea audientei tinta. De exemplu, costurile de targetare vor fi mai mici pentru persoanele cu varste intre 18-24 ani fata de cei peste 55 ani!

Pe langa varsta, conteaza si sexul persoanelor pe care le targetezi.

Surprinzator, costa mai mult sa atragi Page Likes de la femei decat de la barbati. Aceasta pentru ca multe magazine online targeteaza femeile.

De invatat: – conteaza foarte mult alegerea corecta a audientei tinta, de aceea costurile de promovare pe Facebook Ads vor fi direct corelate cu audienta aleasa.

3. Plasamentul Ad-urilor

Cand setezi o campanie de Facebook Ads, poti selecta automat plasamenetele sau sa alegi canalele in care anunturile tale sa fie afisate.

Iata principalele plasamente de anunturi valabile pe Facebook:

Facebook Desktop newsfeed
Facebook Mobile newsfeed
Instant Articles
In-stream videos
Facebook Desktop right column
Instagram feed
Instagram Stories
Facebook Audience Network
Facebook Messenger home
Messenger Sponsored messages

Se pare ca Facebook Audience Network este cea mai ieftina plasare in timp ce Instagram Ads are costurile cele mai ridicate.

Totusi, chart-ul de mai sus arata doar CPC.

Dar cost/conversie sau cost pe signup?

Facebook Audience Network consista din mii de apps si pagini, ceea ce arata ca exista sansa ca aceste click-uri sa fie accidentale.

Putem vedea in graficul de mai sus ca un cost de instalare in Audience Network este de 20% in timp ce pe Mobile Facebook Feed este de 55%.

Deci cum alegi cea mai buna plasare a anunturilor de pe Facebook la un cost mic?

Recomand sa rulezi cateva campanii cu plasament automat pentru o vreme. Dupa ce ai rezultate poti exclude plasamentele cu costuri ridicate.

Totusi, daca ai un cost/achizitie mai mic decat profiturile, recomand sa lasi toate plasire active pentru a atinge cat mai multe persoane.

4. Obiectivul campaniei

Cand dezvolti o noua campanie de Facebook Ads, poti alege din mai multe obiective despre care vei afla mai in detaliu in acest ghid de Facebook Ads Complet.

In functie de OBIECTIV, vei plati mai diversificat pentru click-uri si alte tipuri de conversii.

AdEspresso a arata ca un cost ridicat il are obiectivul de Reach si Lead Generation.

Astfel are sens, pentru ca acest obiectiv de Reach are ca scop sa atinga cat mai multa lume nu sa genereze clicks.

Daca vrei ca oamenii sa dea click pe anunturile tale, alege Obiectivul de Traffic.

Cand promovezi articole pe Facebook Ads, alege ca obiectiv Engagement.

5. Relevanta anunturilor de pe Facebook

La final, costul unei campanii de Facebook Ads depinde cel mai mult de urmatorul factor – relevanta pentru audienta tinta.

Vor cei care vad anunturile tale sa cumpere?

Dau ei click pe anunturile tale?

Sau doar se uita si dau scoll mai departe?

Analizand peste 100.000 de Facebook Ads, AdEspresso a descoperit ca Scorul de Relevanta din campaniile de Facebook – determina atat costul per click si rata de click a anunturilor.

Daca ai un scor de relevanta mare – oamenii interactioneaza cu anunturile tale, costul per click va fi mult mai mic.

Poti vedea scorul de relevanta a anunturilor de pe Facebook poate fi analizat prin rapoarte mergand la Performanta si Ads View.

Ce este un scor de relevanta bun?

Este intre 8-10 pe o scara de la 1-10.

Cum poti creste scorul de relevanta?

Dezvolta USP, dezvoltant Facebook Ads Design care sa atraga atentia, asigurandu-te ca anunturile tale sunt targetate bine.

CUM CALCULEAZA FACEBOOK SUMA DE LICITARE?

In continuarea acestui ghid de Facebook Ads vei afla cum se calculeaza suma de licitare pe Facebook.

Facebook bidding este ca o licitare normala in care in fiecare secunda mii de tranzactii sunt facute.

Chiar si cand dormi, campania ta participa la o licitare care determina daca anunturile tale vor fi afisate pentru piata targetata.

Pentru a castiga in Facebook ad auction si sa iti pastrei costurile mici, este foarte important sa intelegi cum functioneaza licitarea. Mai bine zis, cum functioneaza acest joc de pe Facebook.

Iata cum functioneaza licitarea anunturilor de pe Facebook:

In primul rand trebuie sa stii ca livrearea anunturilor de pe Facebook are 2 mari obiective:

– sa dezvolte valoare pentru advertiseri ajutand sa atinga cat mai multa lume targetata
– sa ofere experiente pozitive, relevante pentru oamenii ce utilizeaza Facebook, Instagram si Audience Network.

Fata de licitarea traditionala, castigatorul nu este cel ce are cel mai mare castig monetar.

Este anuntul care ofera cea mai mare valoare.

facebook ghid 2018 licitar

Facebook se bazeaza pe 3 mari factori cand vine vorba de alegerea celui mai bun anunt in licitare – Bidurile+Calitatea Ad-urilor&Relevanta lor+ Rata de actiune estimata.

Bid-urile sunt sumele pe care esti dispus sa la cheltuiesti pe un set de anunturi. Poti utiliza licitarea automata, pentru ca algoritmul Facebook sa determine care este suma potrivita de licitare la fiecare anunt.

Calitatea si relevanta anunturilor – este foarte important ca anunturile tale sa fie relevante si sa ofere o experienta placuta pentru publicul targetat.

Rata de actiune estimata – este o metrica pe care Facebook o ia in calcul in licitare si arata masura in care o persoana este pregatita sa faca o actiune pentru obiectivul campaniei. Facebook are nevoie de o perioada pentru a-si da seama daca anunturile tale vor starni interesul publicului tinta.

De retinut: o suma de licitare mare nu iti va garanta ca anunturile tale vor castiga licitarea. Astfel campania ta trebuie sa fie relevanta pentru audienta tinta sa sa determine aceasta sa faca o actiune.

CUM SA SETEZI UN BUGET DE FACEBOOK ADS

Ok, daca ai parcus pana aici acest GHID DE FACEBOOK ADS inseamna ca ai inteles cum functioneaza promovarea pe Facebook. Ai aflat care sunt costurile de promovare si ce inseamna sistemul de licitare de la Facebook. In continuare vor vedea cum sa setam un buget de Facebook Ads.

Poti seta un buget de campanie daca mergi in Buget&Programare in faza de setare a campaniei. Dupa care arunca o privire asupra optiunilor pe care le ai.

1. Buget zilnic

Aici spui Facebook-ului cat esti dispus sa cheltui per zi pentru ca anunturile tale sa fie afisate.

Cand setezi bugetul zilnic, defapt setezi o medie. Facebook poate sa cheltuie mai mult sau mai putin cu 10% fata de suma setata in functie de oportunitati.

UPDATE FEBRUARIE 2018

Cu noul Update de la FAcebook poti seta bugete la nivel de campanii. Acest nou update este numit Optimizarea Bugetului pentru Campanii.

Cand publici o campanie cu buget separat, algoritmul Facebook va invata sa aloce bugetele intre seturile de anunturi pentru ca tu sa obtii cat mai multe rezultate la costuri cat mai mici.

buget setare facebook ads ghid

CUM SA OPTIMIZEZI ANUNTURILE DE PE FACEBOOK

Daca mergi la pasul urmator al setarii unei campanii de Facebook Ads vei vedea urmatoarea fereastra.

Optimizarea si livrarea anunturilor de pe Facebook este procesul prin care alegi obiectivul campaniei si spui cat esti dispus sa platesti pentru indemplinirea obiectivului.

Potrivit celor de la Facebook, optimizarea campaniei de Facebook Ads functioneaza in felul urmator:

” Optimizarea ne spune ce sa valorificam cand livram anunturile. De exemplu, ne poti spune sa aratam anunturile tale catre o audienta care este cea mai potrivita pentru a da click pe Ad si a ajunge pe site, sau sa aratam anuntul tau catre cat mai multa lume”

Aceste metode de optimizare pot fi confuze prima data.

Iata o privire de ansamplu asupra metodelor de livrare/optimizare a anunturilor de pe Facebook:

Optimizare pentru conversii – cand optimizam pentru conversii, Facebook va livra anunturile noastre catre oamenii care sunt cei mai probabil de a converti. Conversie poate fi inscrierea la newsletter, achizitie, etc.

Post engagement – cand licitezi pentru Engagement, Facebook va arata anunturile tale catre oamenii care sunt interesati sa dea like, share, comm catre ad-ul tau.

Optimizarea pentru impresii – Facebook va livra anunturile tale catre cat mai multe persoane posibile de cate ori posibil in limita bugetului.

Link Clicks – Facebook livreaza anunturile tale catre oamenii care au sanse sa dea click pe ad-ul tau. Cu aceasta metoda de optimizare, vei fi taxat de fiecare data cand cineva da click pe ad-ul tau.

Daily Unique Reach – Facebook va livra anunturile tale catre membrii audientei targetate doar 1 data per zi. Este o metoda ideala pentru a avea control asupra frecventei. Este potrivita pentru campanii de remarketing.

CE TIP DE LICITARE SA UTILIZEZI PENTRU ANUNTURILE TALE

Urmatorul pas in dezvoltarea unei campanii de Facebook Ads este sa selectezi ce tip de licitare doresti sa folosesti – manuala sau automata.

Daca nu esti sigur de costurile de promovare foloseste licitarea automata.

Totusi, daca esti interesat sa atingi cat mai multe lume la un cost mediu, poti seta licitarea manuala pentru a castiga cat mai multe licitari.

In timp ce setezi licitarea manuala, sunt un set de optiuni de care poti profita:

tip de licitare in facebook ads

Maximum vs medium bid.

Stai, Flavius, sut 2 tipuri de licitare?

Iata diferenta dintre Maximum si Medium manual bids.

Cand folosm max bid, algoritmul Facebook nu va mai livra anunturile tale daca este riscul ca aceste costuri sa fie mai mari decat bid-ul setat maxim.

Poti seta bid mediu – pentru ca Facebook sa livreze anunturile tale la un ROI optim.

CUM SA ALEGI BID-URILE POTRIVITE IN FACEBOOK ADS

Cand alegi licitarea manuala ai 2 obiective mari:

– sa atragi cat mai multe rezultate
– sa ai un cost cat mai mic

Deci cum poti seta bid-urile potrivite pentru a pastra costurile de promovare cat mai mici si sa atragi destul trafic pe site?

Prima optiune este sa folosesti bid-urile sugerate de Facebook.

Bid-urile sugerate sunt sumele pe care Facebook le considera ca ar fi suficiente pentru a atinge obiectivul setat.

In imaginea de mai sus poti vedea suma licitata sugerat de Facebook – acest numar arata care ar fi suma necesara de platit pentru a castiga licitarea anuntului tau.

Totusi este o metoda mai buna de a afla cat ar trebui sa platesti per rezultat.

Incepe sa rulezi o campanie cu bid automat. Dupa ce ai lasat sa treaca o perioada si ai colectat destule date despre cost per rezultat mediu, poti schimba metoda de licitare la Manuala si insera bidul dorit.

CUM POTI PASTRA COSTURILE DE PROMOVARE MICI PE FACEBOOK

Acum ca ai parcurs pana aici acest GHID DE FACEBOOK ADS ai inteles ce este CPC, CPM si poate vrei sa afli cum sa pastrezi sumele cheltuite pe promovarea pe Facebook cat mai mici.

Ei bine citeste mai jos si afla cum poti face acest lucru.

ghid-de-facebook-ads-star

Trebuie sa depui timp, bani si efort pentru a obtine cele mai bune rezultate.

Iata ce trebuie sa faci:

1.IMBUNATATIRE USP

USP – propozitia unica de vanzare este ceea ce face produsul/serviciul tau sa fie relevant pentru useri si sa se diferentieze de concurenta.

USP are 3 parti mari:

1. Fiecare anunt de pe Facebook trebuie sa explice clar si relevant beneficiile catre client

2. Propozitia trebuie sa fie una pe care sa nu o poata copia concurenta

3. Trebuie sa indemne oamenii sa faca o actiune concreta.

Indiferent de ce promovezi prin Facebook Ads trebuie sa gasesti beneficiul cheie pentru clienti si sa fi sigur ca Facebook accepta USP-ul tau.

2. TARGETAREA AUDIENTEI POTRIVITE

Se vorbeste atat de mult despre buyer personas si cunoasterea cat mai buna a clientului ideal incat multa lume s-a saturat de aceste discutii.

Probabil deja stii cine este clientul ideal.

Dar sti ce timp de content prefera? Cand este el online pe Facebook?

Folosind Facebook Insights poti vedea date concrete despre clientul ideal si piata tinta in general.

Folosind Audiencte Insights poti sa obtii date reale despre clientii tai precum:

Demografics – varsta, sexul, stilul de viata, educatia, statusul relatiei, job title,etc.

Page likes – top pagini pe care oamenii le plac din diverse categorii

Locatia si limba – unde locuiesc oamenii si ce limba vorbesc

Facebook Usage – cat de frecvent intra clientul tintit pe Facebook?

3. TARGETAERA AVANSANTA PRIN FACEBOOK ADS

Cand dezvolti o noua audienta pe Facebook nu te lasa limitat de Audientele Salvate.

Sunt alte audiente de care sa ti cont cand dezvolti campanii de Facebook Ads – Custom si Lookalike Audience.

Aceste 2 tipuri de audiente merg mana in mana cu reducerea costurilor de promovare pe Facebook.

O audienta custom sau personalizata se bazeaza pe date valabile din Facebook Pixel de pe site. Poti dezvolta audiente personalizate pe baza de email list sau actiuni intreprinse de oamenii de pe site.

O audienta Lookalike este o audienta de pe Facebook care ajuta sa atingi oameni similari cu vizitatorii de pe site. Astfel vei creste numarul de clienti potentiali din piata tinta.

cel mai complet ghid de facebook

4. Creare de imagini de calitate

Stiai ca imaginile sunt probabil cea mai importanta parte a unui anunt. Ele sunt responsabile pentru 75% din succesul unei campanii pe Facebook Ads.

Astfel imaginile joaca un rol cheie in atingerea obiectivelor pe Facebook.

Sunt anunturi care atrag instant atentia – precum acesta.

Iata 8 factori de care sa ti cont cand alegi sa dezvolti imagini pentru Facebook Ads:

1. Foloseste culori intense – un contrast al CTA fata de culoarea design-ului duce la o crestere masiva a CTR.

2. Evita poze de tip stock

3. Include simboluri – creaza design simplu folosind backgrounduri de calitate si simboluri

4. Arata produsul tau – produsul poate fi aratat foarte bine in imaginea din ad. Profita de acest lucru.

5. Testeaza diverse formate de ads – creeaza carusele, slideshow, mix de imagini

6. Potriveste ad design cu landing page pentru a oferii senzatia de siguranta

7. Text in imagine – adauga USP in imagine

8. Pastreaza copy-ul scurt

Capitolul 2 – Setarea unei campanii de promovare pe Facebook

Acum vom afla cum sa setam un cont de promovare pe Facebook si care sunt informatiile cruciale. Aici este important sa fim atenti.

1. Info cont & date credit

Dupa cum iti poti imagina primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa setezi informatiile de plata si metoda. Cum faci asta? Foarte simplu. Acceseaza Setari – Cont- Promovare. Fiecare cont are un ID de Cont unic.

servicii-de-web-design-timisoara

Completeaza informatiile corect. Acestea vor fi utilizate pentru a face plata. Dupa ce ai completat informatiile apasa butonul de salvare a datelor. Apoi da click pe pagina de informatii de plata. Vei avea in fata urmatoarea pagina:

ghid-optimizare-site-seo

ghid-optimizare-rata-de-conversie-o
Cand si cum vei fi facturat?

Facebook a schimbat recent sistemul prin care vei fi facturat. Sursa ta de fonduri va fi facturata de fiecare data cand trebuie sa faci o plata.

Capitolul 3 -Tipuri de anunturi pe Facebook

A. Anunturi pentru fiecare tip de obiectiv

marketing-online-timisoara

Inainte de a da drumul unei campanii este important sa intelegi tipurile de anunturi pe care le poti utiliza pe Facebook.

B. Trafic pentru site

web-design-servicii-timisoara

Un obiectiv mare pe care il poti avea pe FB Ads este acela de a aduce trafic pe site. Acesta poate fi sa cresti numarul de vizitatori pe site, landing page sau sa ii faci familiari cu site-ul tau.

Iata cum sunt impartite aceste anunturi – Anunt pe domeniu – apare in coloana din dreapta – este cel mai simplu tip de ad. Nu poate fi vazut pe mobile. Poti alege un titlu, descriere scurta, url catre pagina. Este de obicei mai ieftin.

Page post Link – cel mai des tip de ad este acesta. Este perfect pentru a promova un site. Ai ocazia sa adaugi o imagine mare, clara. Poti testa diferite tipuri de text, si link description.

C. Vanzari

Pentru site-uri de ecommerce, agentii, branduri Facebook iti da ocazia sa arati o gama de produse intr-un singur ad. Sa vedem mai jos tipurile de anunturi:

1. Carusel

servicii-de-seo-timisoara

Extrem de eficient si de bun pentru site-uri de ecommerce pentru ca ai ocazia sa aratati cateva produse/servicii pe care le oferi.Este valabil in Newsfeed, desktop, mobile si este similar cu o postare normala. Poti sa adaugi max 5 poze cu link diferit / poza catre site.

Cum clientii isi petrec din ce in ce mai mult timp pe Facebook atat pe desktop cat si mobile, Carousel Ads ofera capacitatea flexibila si interactiva indiferent de device. Consistent cross-device format ajuta aceste tipuri de anunturi de pe Facebook sa ofere mai multa valoare atat pentru advertiseri cat si pentru oamenii care vad anunturile tale pentru ca ei vad anunturi personalizate.

Indiferent ca marketezi un singur produs sau mai multe produse, Carousel Ads sunt o metoda buna pentru a creste relevanta anunturilor.

Citeste mai departe acest ghid de Facebook Ads si afla mai multe despre Carousel Ads.

Cu un astfel de format flexibil si dinamic, posibilitatile creative cu Carousel Ads sunt nelimitate. Iata mai jos cateva exemple din diverse domenii care au folosit Carousel Ads pentru a creste numarul de clienti.

In timp ce acest tip de ad de pe Facebook este potrivit pentru retaileri/magazine online pentru ca da sansa promovarea mai multor produse similare, ele sunt potrivite pentru a promova un produs din mai multe unghiuri.

Oamenii care se ocupa de marketing-ul prin Facebook cauta sa profite la maxim de acest format de anunt pentru ca permite prezentarea detaliata a unui produs din mai multe unghiuri.

Cu cat relevanta anunturilor este mai mare cu atat rata de conversie este mai ridicata.

Este o metoda inedita de a ne asigura ca anunturile noastre rezoneaza cu clientii care vad anunturile noastre.

Iata cum Burboun&Boots foloseste desktop Carousel ADs pentru a prezenta produsele de sezon.

ghid facebook ads carousel

Daca stim exact cine este clientul ideal putem sa il targetam cu anunturi personalizate pe baza diverselor caracteristici.

Iata cum celebrul retailer din SUA – TARGET – afiseaza produse prin Carousel ads pe Facebook.

despre facebook ads carousel

Concluzie Carousel Ads in Facebook

Sunt multe abordari inovative in lumea digitala de care oamenii de marketing pot profita cand vine vorba de promovarea prin Facebook Ads. Astfel Carousel Ads este un format ideal prin care putem sa promovam un produs singular din mai multe unghiuri sau promova mai multe produse.

2. Dynamic Product Ads – plasate in newsfeed, coloana din dreapta si mobile. Sunt ca o campanie de remarketing care targeteaza userii in functie de actiunile trecute. Tot ce trebuie sa faci este sa urci un catalog cu produs pe Facebook si sa verifici daca Facebook Pixel este instalat corect. De restul se ocupa prietenul tau Facebook-ul.

3. Lead Ads – introdus in 2015 – aceste ad-uri sunt foarte bune pentru ca ele capteaza leads. Un lucru minunat este faptul ca userii nu trebuie sa iasa de pe pagina pentru a completa acel formular. Valabil pe desktop si mobile.

canvas-web-design-timisoara

4. Canvas – disponibil pe mobile si newsfeed – este un tip de ad nou pe FB-pastreaza userii pe Facebook. Cu ajutorul acestui tip de ad userii pot schimba diferite poze , mareasca pozele doar dintr-o atingere.
D. LIKE SI ENGAGEMENT PE PAGINA

1. Page Like

Le poti vedea in partea dreapta, newsfeed si pe mobile – ajuta la cresterea numarului de fani.

2. Page Post Foto

Le poti vedea pe coloana din dreapta, newsfeed si mobile

Ajuta la cresterea engagementului si a vizibilitatii postarii.

3. Video-ul din post

Le poti vedea in partea din dreapta, newsfeed si mobile – ajuta la cresterea interactiunii cu pagina.

4. Oferta

Vizibile in partea dreapta, newsfeed si mobile – este perfect pentru magazinele fizice. De indata ce userii dau click pe butonul de oferta ei primesc oferta pe mail.

Adauga datele contului bancar/cardului pentru a merge mai departe.

Dupa ce ai completat datele da click pe pagina de metode de plata, care se afla sub pagina de plata/

CAPITOLUL 4 – Crearea primului anunt in Facebook Ads

facebook-ad-goal

PRIMUL ANUNT PE FACEBOOK

Obiectivele

Acum sa ai inteles si setat primul anunt trebuie sa il optimizezi. Inainte de a investi primii bani in FB ads trebuie sa stabilesti obiectivele. Ce vrei sa obti e la campania pe Facebook? Mai multe vanzari, expunere mai mare, samd.

Setarea Obiectivelor

Hai sa ne uitam in Facebook Ads Manager – daca nu ai nici o campanie activa acea pagina este goala. Apasa pe butonul verde ” Creaza Anunt”.

Facebook te va intreba care este obiectivul tau. Orice ai alege trebuie sa adaugi info despre ceea ce promovezi. Spre exemplu cresterea traficul pe site poate fi un obiectiv bun. Recomandam sa ai un anunt pentru conversii nu doar pentru click-uri.

Imaginile

Cand ai setat obiectivul campaniei, trebuie sa dai viata anuntului. Foloseste imagini persuasive, de impact – Facebook te lasa sa pui max. 6 imagini in ad. Aceste imagini pot fi testate – ceea ce remomandam.

Copy-ul anuntului

Setaraea unui copy de calitate este crucial in campania ta de promovare. In functie de tipul de ad poti avea un copy care sa cuprinda – titlu, text si link.

Plasarea Anuntului

Ai 3 optiuni cand vine vremea de plasat anuntul tau – in feed de news, mobile si in coloana din dreapta.

Multi oameni cred ca daca au un anunt in dreapta vor avea mai multe conversii – fals. Doar daca vei testa iti vei da seama care tip de plasare ruleaza cel mai bine.

CAPITOLUL 5 TARGETAREA AUDIENTEI TINTA

Citeste mai departe acest ghid de Facebook Ads si afla mai multe despre targetarea audientei tinta pe Facebook.

Cine sunt clientii ideali?

Un pas important in orice campanie de marketing online este sa iti dai seama cine sunt clientii ideali. Din fericire Facebook iti da ocazia sa targetezi foarte nisat cine va vedea anuntul tau.

Iata mai multe criterii de targetare:

1. Demografic – poti alege locatia in functie de oras, judet, tara. Apoi varsta – carui segment de varsta te adresezi? Sex: te adresezi in special barbatilor sau femeilor?

2. Interes – Facebook iti da ocazia sa targetezi clientii potentiali in functie de interesele lor. Poti interese sprecifice precum sport, muzica, box etc. Ai foarte multe interese din care sa alegi. Comportament – poti targeta in functie de modul in care se comporta userii.

ghid-reclame-facebook

3. Conexiuni – ele pot fi o arma puternica in targetarea anunturilor mai ales daca ai multi fani.

CAPITOLUL 6 – Ghid Promovare Pe Facebook -BIDING

optimizare-seo-timisoara

In acest capitol vei invata cum sa iti structurezi in mod corect campania de FB Ads si bugetul.

Campanie, set de anunturi,anunt

In martie 2014 Facebook a introdus un nou sistem de gestiune a campaniei dupa cum poti vedea mai jos:

Bugetul campaniei

Aminteste-ti ca setezi un buget/per set de anunt nu / campanie. Astfel daca ai 2 anunturi de 50 euro fiecare atunci cheltui in total 100 euro.

Bidding

Bidding-ul s-a schimbat de multe ori. Aceasta este suma maxima pe care doresti sa o platesti per click, actiune.

CAPITOLUL 7 –  ANALIZA PERFORMANTA CAMPANIE

Felicitari, ai creat prima ta campanie de promovare pe Facebook! Acum a sosit timpul sa vezi cat de performanta este campania ta. Nu uita trebuie sa monitorizezi constant cat de bine ruleaza campania ta de pe Facebook pentru a imbunatatii rata de conversie.

O privire asupra campaniei tale

facebook-ads-campaign-analytics

Cel mai frumos este ca poti vedea exact cum ruleaza campania ta in dashboardul de mai sus.
Trebuie sa fi atent la obiectivele campaniei tale si sa vezi daca anunturile tale sunt eficace si eficiente!

CAPITOLUL 8 – REMARKETING PE FACEBOOK

Daca vrei sa reactivezi oamenii care deja au fost pe site/interactionat cu anunturile tale atunci in acest ghid de Facebook Ads vei afla cum sa faci remarketing de calitate pe aceasta platforma.

Atention spanul oamenilor scade din ce in ce mai mult in timp ce rata de abandon a cosurilor de cumparaturi creste.

Un raport de la Listrak a aratat ca rata de abandon a cosului de cumparaturi este de aprox. 70%.

Acest factor arata ca trebuie sa reinvestim in re-activarea oamenilor care au fost pe site sau interactionat cu ad-urile noastre. Poate ca procesul de checkout este greoi sau sunt costuri “ascunse”. De aceea Facebook remarketing a devenit din ce in ce mai important.

ghid de facebook ads pixel

Pentru incepatori, Facebook Ads permite oamenilor de marketing sa dezvolte anunturi super tintite prin care sa isi promoveze afacerile. Considera ca in medie o persoana petrece o ora / zi pe Facebook.

Astfel daca vei citi mai jos acest ghid de Facebook Ads de la STAR MARKETING vei afla cum sa setezi corect o campanie de Facebook Remarketing in care vei afla cum sa dezvolti audiente personalizate, sa folosesti Facebook Pixel.

CE ESTE FACEBOOK REMARKETING?

Este actiunea prin care dezvoltam anunturi pe Facebook pe baza actiunilor vizitatorilor de pe site sau persoanelor ce au interactionat cu ad-urile noastre.

Sa presupunem ca avem un magazin de ecommerce si ducem oamenii pe pagina de checkout, dar rata de bounce este mare pe aceste pagini. Realizezi insa ca oamenii ce ajung la pasul de checkout parasesc site-ul.

Astfel prin Facebook tracking pixel, putem sa identificam acesti vizitatori care au parasit pagina de checkout si sa ii retargetam folosind oferte personalizate.

Cele 3 mari beneficii ale unei campanii de remarketing pe Facebook sunt:

Anunturile tale vor fi pe placul oamenilor

Nu sunt impactate de ad blockers

Marketerii au mai multe informatii despre clienti

AUDIENTE CUSTOMIZATE SI FACEBOOK PIXEL

Frumusetea anunturilor de pe Facebook este ca poti sa targetezi foarte specific cine va vedea anuntul tau in functie de diverse optiuni de targetare.

Custom-Audience-facebook-ads timisoara

Pentru a seta o campanie de retargeting pe Facebook trebuie sa dezvolti AUDIENTE CUSTOMIZATE bazate pe cine vrei sa targetezi. Scopul audientelor targetate este sa “conecteze oamenii care au aratat interes fata de anunturile sau pagina ta”.

Pentru acest exemplu ne vom concentra pe Website Traffic. Pana la urma aici isi face cel mai bine efectul Facebook Pixel.

Gandeste-te la Facebook pixel ca la un cod prin care monitorizezi oamenii si comportamentul lor.

PUTEREA REMAKRETINGULUI PRIN FACEBOOK ADS

Probabil ai fost si tu retargetat in functie de site-urile pe care le-ai vizitat.

Daca ai intrat pe site si ai facut anumite actiuni care sa fi activat Facebook Pixel Tracking cu siguranta dupa cel putin o zi ai fost retargetat.

facebook ads ghid pixel

Asta face ca platforma Facebook si remarketing-ul sa fie tool-uri foarte puternice pentru ca poti retargeta oamenii care au facut anumite actiuni pe site sau pe ad.

CAPITOLUL 9 – Anunturi de produse dinamice

├Än februarie 2015, Facebook a anun╚Ťat anun╚Ťuri dinamice pentru produse (DPA), un format de anun╚Ť care permite agen╚Ťilor de publicitate s─â creeze anun╚Ťuri dinamice
din catalogul de produse. Este un format de anun╚Ť care permite
retargeting pe baza de produse la un nivel de dispozitiv transversal, ceea ce ├«nseamn─â c─â pute╚Ťi ajunge la
persoane de pe desktop, mobile și tablete.

anunturi dinamice pe facebook ads

DPA este o solu╚Ťie care v─â ajut─â s─â v─â promova╚Ťi ├«ntregul catalog de produse
pe Facebook ╚Öi func╚Ťioneaz─â cel mai bine pentru comer╚Ťul electronic ╚Öi comercian╚Ťii cu am─ânuntul cu
traficul web ridicat și un inventar mare care încearcă să atraga
cumpărători și sa produca noi conversii online.

Am folosit acest produs ├«mpreun─â cu agen╚Ťii no╚Ötri de publicitate
în ultimele luni și am văzut într-adevăr de până la 3 ori
creșterea ratei de conversie și până la o scădere cu 65% a costului
per Conversie

Beneficiile anunturilor dinamice

Agen╚Ťii de publicitate pot ajunge la utilizatori cu unit─â╚Ťi de anun╚Ťuri cu un singur produs sau cu mai multe produse
pe toate dispozitivele, indiferent de punctul lor de atingere original, care a fost
nu este posibil cu Facebook Exchange (FBX). De exemplu, dac─â un utilizator
navigheaz─â pe un produs apoi paraseste site-ul, se poate face retargeting pe baza de produs.

Economisi╚Ťi timp cu un format de anun╚Ť scalabil

Anun╚Ťurile dinamice despre produse reprezint─â o solu╚Ťie scalabil─â ├«ntotdeauna pentru retargeting
care economisește mult timp prin promovarea tuturor produselor dvs. DPA permite
agen╚Ťilor de publicitate s─â utilizeze un ╚Öablon de anun╚Ť pentru toate produsele ╚Öi s─â creeze
mii de anun╚Ťuri ├«n mod automat cu reclame unice f─âr─â a configura fiecare anun╚Ť individual. Facebook extrage automat
numele produsului, numele, descrierea, URL-ul paginii de destina╚Ťie, imaginea
URL și starea stocului din feedul catalogului de produse pentru a completa
con╚Ťinutul pentru acel anun╚Ť.

Maximizarea ROI cu Product – Based Retargeting

Anun╚Ťurile dinamice ale produselor iau retargetingul la urm─âtorul
nivel prin includerea exact─â a produselor respective sau
serviciile pe care oamenii le-au văzut pe site-ul Web în cadrul site-ului
anun╚Ťurile.

Vânzări ulterioare și vânzări intermediare între categorii

Odat─â cu introducerea unei v├ónz─âri up-sell ╚Öi cross-sell, agen╚Ťii de publicitate vor
avea ╚Öansa de a spori valoarea de via╚Ť─â a clien╚Ťilor ╚Öi
crește valoarii medie a comenzii.

C├ónd un utilizator cump─âr─â un articol dintr-un set de produse, agen╚Ťii de publicitate pot
sa faca cross-sell cu articole din alt─â categorie. De exemplu, daca aveti un magazin de haine si o persoana vede incaltaminte puteti promova automat alta categorie de produse – ex. – sacouri.

Up-sell este folosit pentru a încuraja un client să treacă de la luarea în considerare a
un element dintr-o categorie de produs la altul care ar fi avut
profitabilitate mai mare (marj─â mai mare, punct de pre╚Ť mai mare, mai mare
rata de conversie, etc). De exemplu, dac─â vedeti ca un produs are o rata de conversie mica, puteti face upsell la un produs mai scump cu rata de conversie mai mare.

Cum func╚Ťioneaz─â anun╚Ťurile dinamice ale produselor

Anun╚Ťurile dinamice ale produselor simplific─â procesul de publicitate cu modific─âri a
Site Pixel pentru publicul personalizat. Cu acest pixel dinamic WCA,
Facebook este capabil să raporteze când sunt produse specifice de la dvs.
catalogul este vizualizat, adăugat în coș sau cumpărat.

Asa functioneaza:
ÔÇó Utilizatorul viziteaz─â site-ul dvs., vizualizeaz─â produse, le adaug─â in
coș de cumpărături și le cumpără.
ÔÇó Fiecare dintre aceste evenimente este trimis ├«napoi la Facebook folosind evenimente cu
WCA (site-uri personalizate ale site-urilor web).
ÔÇó Folosind scenarii diferite, utilizatorii se re-direc╚Ťioneaz─â pe Facebook ╚Öi
pe re╚Ťelele externe

Integrarea aliment─ârii cu produse
Anun╚Ťurile pentru produse dinamice permit agen╚Ťilor de publicitate s─â creeze un link sau un produs multiplu
anun╚Ťuri direc╚Ťionate pe baza unui set de produse. Fluxurile de produse sunt
├«nc─ârc─âri dinamice ale produselor dvs. ╚Öi con╚Ťin elemente de produs, cum ar fi
unit─â╚Ťi de p─âstrare a stocurilor. Pute╚Ťi, de asemenea, s─â ave╚Ťi o singur─â Feed pentru produs
reprezint─â toate elementele din catalog.

Diferen╚Ťa dintre DPA ╚Öi FBX
Anun╚Ťurile pentru produse dinamice (DPA) ╚Öi Facebook Exchange (FBX)
oferi╚Ťi o metod─â de retarget dinamic pe Facebook. In orice caz,
DPA ofer─â urm─âtoarele ├«mbun─ât─â╚Ťiri fa╚Ť─â de FBX:

DPA poate fi difuzat at├ót pe desktop, c├ót ╚Öi pe mobil. Anun╚Ťurile FBX numai
executa╚Ťi pe computere desktop
ÔÇó DPA permite agen╚Ťilor de publicitate s─â includ─â cinci produse ├«ntr-un singur anun╚Ť.
Anun╚Ťurile FBX sunt limitate la anun╚Ťuri pentru un singur produs.
ÔÇó DPA are mai multe caracteristici de retargetare, cum ar fi retargetingul ├«ntre dispozitive
╚Öi conectarea profund─â la aplica╚Ťii

╚śabloane de anun╚Ťuri
Pute╚Ťi crea ╚Öabloane de anun╚Ťuri pentru a crea anun╚Ťuri dinamice de produse ╚Öi
alege╚Ťi s─â afi╚Öa╚Ťi simultan un singur produs sau mai multe produse
formatul anun╚Ťului carusel. ╚śabloanele de anun╚Ťuri v─â permit s─â etrage╚Ťi date, cum ar fi
nume de produse, pre╚Ťuri ╚Öi imagini, dinamic pentru a crea dinamic
anun╚Ťuri de produs.

Cele mai bune practici pentru anunturi dinamice

ghid facebook ads - despre anunturi dinamice

Viza╚Ťi vizitatorii care prezint─â inten╚Ťia de cump─ârare

Segmentarea segmentului de public v─â permite s─â adapta╚Ťi anun╚Ťurile dvs. utilizatorilor
diferite etape ale canalului de vânzări. Cuplat produsul cu
Anun╚Ťuri Dinamice , v─â permite s─â oferi╚Ťi produsele potrivite persoanelor potrivite
bazat pe nivelul de interes al utilizatorului.
Utiliz├ónd evenimentele de pe pixelul publicului dvs. personalizat, pute╚Ťi s─â crea╚Ťi
urm─âtoarele tipuri de public pe Adphorus:
“Vizualizat, dar nu cump─ârat”
include vizitatorii site-ului care
au vizitat o pagină de produs, dar nu a cumpărat încă produsul.
Mai departe ├«n jos p├ólnie de v├ónz─âri, “Ad─âugat ├«n co╚Ö, dar nu a cump─ârat”
restr├ónge audien╚Ťa numai la cei care au ad─âugat un produs la
dar nu a finalizat achizi╚Ťia.
1. Vizualizate, dar nu achizi╚Ťionate
2. Adăugat în coș, dar nu cumpărat
3. Vizualizate sau adăugate în coș, dar nu
cumparate
4. Scenarii de remarketing personalizate

Utilizatorii care au ad─âugat ├«n co╚Ö, dar nu au cump─ârat, indic─â cea mai puternic─â inten╚Ťie
de a cumpara. Deoarece acești utilizatori sunt de-a lungul conversiei
funnel, ace╚Ötia sunt candida╚Ťii perfec╚Ťi pentru campaniile de remarketing.
De asemenea, pute╚Ťi specifica intervalul de timp pentru scenariul de retargetare. Pentru
exemplu, dac─â site-ul dvs. de comer╚Ť electronic ob╚Ťine o cantitate mare de trafic,
reducerea intervalului de timp poate crește rata de conversie, ca
anun╚Ťurile vor fi afi╚Öate persoanelor care au ad─âugat produsul ├«n co╚Ö, dar au f─âcut-o
nu achizi╚Ťiona╚Ťi ├«n acea perioad─â de timp.
De asemenea, pute╚Ťi crea scenarii de remarketing utiliz├ónd propriile personalizate
eveniment adecvat modelului dvs. de afaceri. De exemplu, pute╚Ťi
crea╚Ťi un public de la utilizatorii care au modificat criteriile de c─âutare,
clasat pe baza unor informa╚Ťii specifice (cum ar fi pre╚Ťul, data etc.) sau
a ales culoarea produsului, deoarece indic─â indicarea suplimentar─â a produsului
inten╚Ťia de cump─ârare.

Utiliza╚Ťi anun╚Ťuri cu produse multiple

Pute╚Ťi s─â crea╚Ťi anun╚Ťuri cu mai multe produse care s─â prezinte p├ón─â la 5 produse ├«ntr-o singur─â postare
pe baza activit─â╚Ťii anterioare a utilizatorilor pe site. Afi╚Öarea mai multor produse
pe un anun╚Ť cre╚Öte ╚Öansele de a transforma poten╚Ťialii clien╚Ťi ├«n
cump─âr─âtori efectivi. De exemplu, ave╚Ťi un site web care v├ónd 500 de produse diferite
modele de ├«nc─âl╚Ť─âminte pentru femei ╚Öi un vizitator se uit─â mai atent la zece
modele de pe telefonul mobil. Cu ajutorul retort─ârii dinamice, ea
vor incepe sa vada cele cinci modele vizitate ultima ca un anunt multi-produs pe ea
mobil și feed de știri desktop.

Ai nevoie de ajutor in setarea unei campanie de promovare pe Facebook sau de un site web de calitate care sa vanda mai mult?

PLASAMENTUL ANUNTURILOR PE FACEBOOK

Peisajul de advertising de pe Facebook

Facebook invarte lunar peste 1.71 miliarde de useri. Dintre care 3 milioane de afaceri sunt active pe aceasta platforma de publicitate. Tinand cont de aceastea Facebook pune mare accent pe veniturile obtinute din advertising.

In timp ce Facebook este o platforma buna pentru promovare si descoperire de afacer/produse, Instagram a devenit un mediu bun de promovare a afacerilor online.

Al 3 lea factor important al promovarii pe Facebook este Audience Network – o colectie de aplicatii mobile unde oamenii de marketing pot sa iti extinda targetarea si masurarea capabilitatilor de promovare de pe Facebook. Numarul de aplicatii care intra pe mobile ad network a crescut foarte mult in ultimii ani. Tinand ca in fiecare minut Facebook este accesat de pe 100.000 device-uri mobile – promovarea pe Facebook este un mediu bun prin care iti faci afacerea mai cunoscuta.

Audience Network ajuta oamenii de marketing sa targeteze mai bine persoanele interesate de produsele promovate.

DE CE SA TE PROMOVEZI PRIN FACEBOOK, AUDIENCE NETWORK SI INSTAGRAM?

Popularitatea acestor platforme a crescut foarte mult in ultimii ani si ne da acces la multe audiente incluzand cele de pe Instagram.

Advertiserii pot alege sa isi automatizeze livrarea anunturilor pe Facebook, Instagram si Audience Network cu un singur set de aunturi in functie de obiectivul ales. Aceasta abordare le permite advertiserilor sa dezvolte un reach incremental si mai eficient pe diverse deviceuri si platforme. Pe langa aceasta, Optimizarea Plasamentului anunturilor poate sa creasca masiv performanta pentru obiective de tip video views, clicks spre site, conversii si mobile app installs. Permite livrearea la un cost per rezultat mai mic fata de anunturile pe Facebook Newsfeed sau Instagram independet.

TIP – Full Funnel Marketing – cresterea performantei pentru obiective de marketing – de la reach si brand awareness pana la conversii.

TARGETAREA MAI PRECISA PRIN FACEBOOK ADS

In termeni de marketing, Facebook iti da sansa sa targetezi precis cine va vedea anunturile tale atat pe Facebook dar si pe Instagram, Audience Network. Advertiserii pot foarte precis sa ajunga la oamenii care sunt interesati de produsele promovate prin targetarea campanilor pe baza rich first-party date precum datele demografice, locatie, interese si comportamente plus categorii partenere de la companii de date precum Datalogix si Acxiom. Putem astfel dezvolta Custom sau Lookalike Audience segments prin potrivirea CRM-urilor si tracking pe Facebook prin PIXEL pentru o retargetare a userilor foarte specifica.

Astfel putem dezvolta o audienta de useri bazata pe clientii actuali sau pe clienti valorosi. Pe langa putem crea audiente asemanatoare cu cea actuala si sa selectam procentul de “lookalike”. Putem targeta audiente lookalike pentru a ne asigura ca excludem clientii actuali.

MAXIMIZAREA RESURSELOR DIN FACEBOOK ADS

Afacerile nu trebuie neaparat sa aiba active creative ci pot utiliza imagini/video-uri de calitate ridicata pe Facebook, Audience Network si Instagram care sa asigure ca oamenii care vad anunturile dau click pe ele. Astfel cu un singur anunt, poti fi activ pe cele 3 platforme mari.

In concluzia acestui capitol vreau doar sa mentionez ca marketingul pe Facebook, Instagram si Audience Network este un tandem foarte puternic prin care putem ajunge la clientii targetati cu un singur anunt care sa fie prezent pe cele 3 platforme.

GHID FACEBOOK ADS PENTRU ECOMMERCE

O strategie buna de promovare prin Facebook Ads pentru magazinul tau de ecommerce implica prospectarea amanuntita a clientilor tai si retargetarea oamenilor care au interactionat cu site-ul/anuntul tau. In acest ghid de Facebook Ads de la Star Marketing vei afla cele mai bune strategii testate care au adus succes altor companii de ecommerce pe care tu le poti utiliza in strategia de marketing de pe Facebook.

Nu trebuie sa ne mai gandim la Facebook ca fiind o platforma sociala. Desigur ca aceasta este ce este, dar pentru magazinele online este un canal perfect pentru direct marketing de succes.

Partea 1 -Ghid de Facebook Ads pentru Ecommerce – Scalarea bugetului si cresterea veniturilor

Incepem cu o baza despre audienta noastra potrivita.

Pentru a scala foarte bine fiecare leu investit in promovarea pe Facebook Ads trebuie sa incepem cu o baza despre audienta noastra. Aceasta se poate efectua prin Web Custom Audience – WCA din clientii actuali sau vizitatorii de pe site. Aceasta audienta de baza poate fi utilizata pentru a dezvolta alte audiente si a creste numarul de clienti achizitionati ca urmare a investitiei in Facebook Ads. Cu cat mai segmentata este audienta ta tinta cu atat mai multe sanse ai sa cresti numarul de clienti.

facebook ads pentru ecommerce

Iata mai jos o ilustrare despre cum sa setam WCA si cum functioneaza aceasta.

audiente customizate facebook ads 2018

Insight – daca nu avem pixelul de WCA instalat pe site, putem creea o audienta pe baza adreselor de mail ale clientilor nostri.

CREAREA DE AUDIENTE LOOKALIKE

De indata ce am dezvoltat audienta de baza si WCA, putem dezvolta audiente similare pentru fiecare audienta de baza. Lookalike audiences va creste sansa de a ajunge la noi clienti potentiali.

Putem incepe sa dezvoltam audiente Lookalike bazate pe “procentul de similaritate” (1%) pana la audienta de baza, in loc sa ne bazam pe reach. Dezvoltand astfel pe baza de similaritate putem sa ne maximizam ROI cand crestem sumele investite. Pe urma putem creste aceste audiente pentru a creste reach-ul si scala fiecare leu investit.

lookalike audiente pe facebook ads

RETARGETAREA CAMPANII PENTRU PRODUSE

Pentru a re-promova produsele de pe site pe care oamenii le-au vizualizat putem dezvolta campanii de remarketing prin Facebook Ads.

Citeste mai departe acest ghid de Facebook Ads si afla cum poti dezvolta aceste campanii de retargeting pe Facebook. Astfel poti utiliza audientele create in sectiunea de mai sus. Astfel vei maximiza fiecare leu investit si creste rata de conversie.

Campanile de retargeting a vizitatorilor actuali, care au vazut un produs anume sau mai multe categorii de produse pe site se poate face cu un set de anunturi. Aceasta este o tehnica foarte efectiva pentru a creste vanzarile in timp ce putem scadea cost per achizitie.

Retargetarea produselor pentru views sau adaugarea lor in cos plus noi anunturi pentru dezvoltarea de audiente noi, va balansa rezultatele/suma investita in Facebook Ads. Folosind cu cap Lookalike Audience vom avea un CPA – cost per achizitie mai mare in timp ce retargetingul va scadea acest CPA – ca rezultat al combinarii acestor 2 elemente si o scalare a investitiei.

EXCLUDEREA PERSOANELOR CARE AU CUMPARAT

Pentru a ne asigura ca ne promovam catre clienti noi, vrem sa excludem persoanele care deja au cumparat de la noi. Asta se poate face prin crearea WCA a persoanelor care au cumparat un produs de pe site.

Aceasta este benefica pentru ca:

1. Nu vom enerva persoanele care deja au cumparat de la noi cu anunturi

2. Nu vom consuma bani pe oameni care nu au buget-intentie de cumparare

Putem exclude persoanele care au cumparat produsele noastre prin Facebook Pixel de pe pasul de checkout.

PARTEA 2 – CRESTEREA CONVERSILOR MAGAZINULUI NOSTRU ONLINE PRIN FACEBOOK ADS

ATRIBUIREA SI MASURAREA

Ultimul click este mort ­čÖü . Iar noi, clientii, am produs acest fapt. Ca o forma de masurare, last click nu mai este viabil pentru ca noi stim ca procesul de cumparare implica mai multi pasi intr-o perioada diferita de pe diverse device-uri.

Ca si clienti, ne mutam de pe un device pe altul, astfel last click este un model care numai este actualitate. Identitatea este cea mai buna metoda pentru atribuire pe social media. Plasand codul de tracking Facebook pe site va monitoriza interactiunea individului cu anunturile noastre pe diverse device-uri.

Putem folosi orice combinatie din cele de mai jos dpdv atributiv pentru a obtine date mai precise despre oamenii de pe site:

1-7-28- zile dupa click sau view.

MICROTARGETAREA

ghid de facebook ads audiente

Facebook ofera date detaliate foarte mult despre clienti care pot fi utilizate de noi – oamenii de marketing pentru o mai buna targetare. Detalii precum varsta, device, sex, locatie, interes samd pot fi utilizate pentru a plasa oferta noastra in fata persoanelor potrivite la timpul potrivit. Dezvoltand un singur anunt si imprastind-ul peste tot online nu mai are sens.

Cu cat mai targetate sunt anunturile noastre cu atat mai mult control vom avea asupra performantei anunturilor. Daca suntem in stare sa identificam segmentele potrivite de clienti inseamna ca putem sa afisam anuntul in fata clientului potential potrivit si sa profitam cat mai mult de anunturile si suma investita.

Monitorizand aceste segmente si cele mai bune anunturi – putem creste rapid reach-ul prin audiente Lookalike.

RETARGETING LA NIVEL DE PRODUS

Daca am construit primele 3 puncte vom ajunge la tactica ce va creste drastic conversile. Inarmati cu know-how despre ciclul de viata a clientului nostru putem seta un cadru temporal pentru a retargeta corect oamenii care au vazut produsele noastre de pe site. De exemplu, daca stim ca un clienti potential are nevoie de 7 zile pentru a se hotara sa cumpere un produs – putem seta ca perioada de retargeting 7 zile.

Este critic sa retargetam oamenii ce au vazut produsele noastre pe diverse device-uri pentru a creste sansa de a cumpara.

FACEBOOK ADS SALES FUNNEL ECOMMERCE

De ce este crictic sa dezvolti o harta de tip funnel pentru anunturile de pe Facebook

Full-Funnel marketing este abordarea care se focuseaza pe importanta adresarii catre nevoile specifice ale clientului la fiecare faza in care se afla – considerare, cumparare, re-cumparare. Aceste faze sunt parti importante a sales funnel-ului din Facebook indiferent de faza in care se afla clientul – poti imparti funnelul in 3 stagii mari – ATRAGERE, CONVERSIE, RE-ENGAGEMENT.

ghid facebook ads funnel

Pentru ca acest funnel sa fie cat mai eficient posibil, trebuie sa faci anunturi targetate si automatizate. Clientii au diverse nevoi in diverse stagii din funnel si este important sa targetam anunturile potrivit pentru fiecare stagiu daca vrem sa ne crestem afacerea.

Pentru inceput am dezvoltat un mic funnel si o reprezentare grafica ca sa intelegem mai bine despre ce este vorba:

STADIUL 1 – ATRAGEREA:

Ne concentram pe a atrage vizitatori pe site

STADIUL 2 – CONVERSIE:

Ne concentram pe vizitatorii care au fost pe site si incercam sa ii convertim in clienti.

STADIUL 3- RE-ENGAGEMENT:

Ne concentram pe clienti recurenti si retentie, loializare.

Hai sa vedem fiecare pas in parte si sa aflam cele mai bune tehnici.

STAGIUL 1 – ATRAGEREA DE CLIENTI NOI

Aceasta faza a sales funnel este unul foarte critic. Fara aceasta faza, nimeni nu va stii de noi si este imposibil sa atragem noi clienti.

Potrivit studiilor o persoana care vede prima data un anunt are sanse de maxim 20% sa cumpere direct daca informatiile sunt prezentate corect.

Pentru a activa faza de ATRAGERE trebuie sa dezvoltam anunturi de prospectare. Acestea ajuta sa atragem noi audiente care sa fie gata sa converteasca si sa devina clienti. Targetand profiluri similare cu cele ale clientilor actuali putem automatiza mai mult procesul de achizitie. Numite si Lookalike Audiences, audiente similare, prospectarea este primul pas de a introduce o persoana in funnelul de marketing de pe FAcebook.

In timpul acestei faze cele mai bune anunturi de prospectare pot include:

– Top customer lookalike – aceste anunturi targeteaza audiente similare cu cei mai buni clienti pentru a atrage un trafic nou pe site

– Website visitor lookalike – aceste anunturi sunt cele ce targeteaza audiente similare cu cei care au vizitat site-ul nostru

– Audiente targetate – segmenteaza audienta bazata pe demografice, interese, comportament. Astfel targetam audienta care are cele mai mari sanse de a converti.

Campanile de prospectare sunt puternice pentru ca targeteaza clienti care sunt intersanti de produsele noastre. Toate datele puse la dispozite de Facebook pentru targetare ne ajuta sa dezvoltam anunturi performante catre oamenii potriviti.

Atat de multi oameni se focuseaza pe re-engagement si retargetare, dar trebuie prima data sa se faca mai cunoscuti catre piata tinta pentru a ajunge la stadiul de retargeting. De aceea prospectarea este atat de importanta.

Metrici de monitorizat in aceasta faza sunt – vizitatorii unici si rata de click

STAGIUL 2 – CONVERSIA

Faza de conversie este acel stadiu in care incercam sa transformam vizitatorii de pe site in clienti. Aceasta faza se concentreaza pe vanzare si sa generarea de venituri. Cat de bine convertim oamenii de pe site in clienti are un impact direct asupra afacerii/vanzarilor.

funnel facebook ads

Aceasta faza se concentreaza pe retargeting ads care sa puna in fata oamenilor care au fost pe site, noi anunturi cu produsele noastre. Retargetingul aduce inapoi pe site peste 98% din oamenii care au fost in trecut pe site. Aceasta tehnica functioneaza prin aducerea inapoi pe site a oamenilor care au fost o data pe site prin diverse anunturi de retargeting.

In stagiul de CONVERSIE, cele mai bune anunturi de retargeting pot include:

1. Dynamic product – anunturi care creeaza un carusel de anunturi care afiseaza catre clientii potentiali diverse produse pe care le-au vizionat pe site. Este de ajutor daca vrem sa re-interactionam cu clientii. Pana la urma, ei stiu afacerea/produsele noastre si uneori ei au nevoie de un scurt reminder.

2. Website Visitor – anunturile pentru acest scop targeteaza persoanele care deja au intrat pe site-ul nostru. Acest tip de ad ajuta clientii sa aiba fresh in memorie brandul nostru.

3. Cosuri abandonate – targetarea tuturor clientilor potentiali care au parasit site-ul nostru inainte de a finaliza o comanda. Aceste tipuri de anunturi sunt ideale pentru a scadea rata de abandon a cosului si a creste vanzarile.

Astfel prin anunturi de retargeting putem genera vanzari pe site-ul nostru si a readuce oameni pe site.

Metrici de urmarit in aceasta faza sunt – venituri, comenzi.

STADIUL 3 – RE-ENGAGEMENT

Potrivit unui studiu dezvoltat de helpscout – sunt sanse de 60-70% sa vinzi la un client exitent fata de sanse de 5% de a vinde unui client nou. Cu aceste date in minte, este critic sa facem re-engagement catre clientii existenti si sa ne asiguram ca ii loializam pentru a ne asigura venituri pe viitor.

Faza de re-engagement este compusa din anunturi de retargeting si de vanzare repetata. Anunturile pe care le dezvoltam in aceasta faza sunt facute pentru a aduce din nou clientii care au cumparat de la noi inapoi pe site.

Aici este timpul sa profitam de Facebook Ads.

In aceasta faza trebuie sa tinem cont ca trebuie sa dezvotlam anunturi personalizate pentru a ne asigura ca oamenii targetati se simt special si sa le aratam ca ii apreciem.

Metrici de urmarit in aceasta faza – venituri, comenzi si CLV.

CONCLUZIE

Acum ca ai parcurs acest ghid de Facebook Ads nu iti ramane dacat sa pui in practica ceea ce ai citit si sa atragi clienti in afacerea ta.

PS – citeste mai multe despre cum poti alege audienta potrivita pe Facebook citind articolul de pe blog.

Scrie-ne pe office@star-marketing.ro si te ajutam cu drag!

Call Now

Audit SEO Gratuit

Pentru site-ul tau web

Daca si afacerea ta a fost afectata negativ de criza #Covid-19 si vrei sa continui sa atragi clienti pe site, acceseaza linkul de mai jos si cere un audit de #SEO gratuit!
analiza seo gratuita star marketing timisoara
 
Afla cu ce probleme se confrunta site-ul tau web printr-un Audit de SEO Gratuit!Vreau audit
+